Ga naar de inhoud

Nieuws

Datum

17/10/24

Veel armoede in Noord-Nederland

Vandaag op wereldarmoededag presenteren het Centraal Bureau voor de Statistiek, Sociaal en Cultureel Planbureau en Nibud een nieuwe methode om armoede in Nederland te meten. Voor het eerst worden de werkelijke kosten van wonen en energie meegenomen, evenals het financieel vermogen van huishoudens. Deze aanpak geeft een realistischer beeld van wie er écht in armoede leeft.

In 2023 leefden volgens deze nieuwe methode 540.000 mensen onder de armoedegrens, wat 3,1% van de bevolking is. Hoewel dit aantal lager is dan in voorgaande jaren, blijft de ernst van de armoede toenemen. Werkende armen komen meer tekort dan mensen met een bijstandsuitkering, en 1 op de 3 armen is langdurig arm. Werkende armen zijn vaak slecht in beeld bij instanties, waardoor zij lang niet altijd de inkomensondersteuning aanvragen waar zij recht op hebben.

Ondanks de daling van het totale aantal armen zijn regionale verschillen duidelijk zichtbaar. In het noorden van Nederland blijven de armoedecijfers relatief hoog. Zo behoren de gemeenten Vlieland, Schiermonnikoog en Groningen tot de armste van ons land.

Veel gemeenten hebben weinig zicht op wie er nu écht arm is in hun gemeente. Samen met onze collega’s van Partoer helpen wij gemeenten de financieel kwetsbare en arme inwoners en hun (ondersteuning)behoefte in beeld te brengen. Ook denken wij mee en adviseren wij in oplossingsrichtingen en beleid. Zo werken we samen aan gerichte ondersteuning voor mensen in armoede.

Afbeelding voer armoede in noord nederland

Impact door samenspel

Breuer&Intraval, RBO en Partoer. Drie bedrijven die allemaal al tientallen jaren op eigen wijze in de markt staan. Elk in een deel van de markt waar ze het verschil maken met hun kennis en expertise. Toch besloten we een paar jaar geleden samen verder te gaan en daar plukken onze klanten de vruchten van.