Ga naar de inhoud

B&I in het nieuws: De norm verschuift: studenten beschouwen billenknijpen en stevig drugsgebruik als normaal

Dagblad van het Noorden 11 augustus 2018

Studenten beschouwen grensoverschrijdend seksueel gedrag als billenknijpen en stevig drugsgebruik steeds vaker als normaal. Onderzoekers zijn bezorgd.

Onderzoek onder 500 Groninger studenten laat zien dat in de eerste maanden van 2017 bijna vijftig studenten te maken hebben gehad met seksueel geweld (10 procent). Landelijk ligt dat percentage op 0,1. Een op de vijf studenten was slachtoffer van een vorm van geweldsdelict. ,,Het is schrikbarend hoog’’, zegt Bert Bieleman van onderzoeksbureau Breuer&Intraval.

Ook het drugsgebruik onder studenten is hoog, zo laten de onderzoeken zien. Van de Groninger studenten heeft 36 procent wel eens XTC geprobeerd. Studenten die lid zijn van een studentenvereniging gebruiken nog vaker, van hen slikt meer dan de helft XTC of een andere partydrug. Bieleman: ,,Opmerkelijk daarbij is het gemak waarmee studenten praten over drugsgebruik. Het is iets dat erbij hoort.”

Criminaliteit

Het Groninger onderzoeksbureau Breuer&Intraval onderzoekt sinds 2013 met studenten Toegepaste Psychologie het drugsgebruik onder studenten. Na signalen uit de studentenwereld besloot het bureau met stduenten sociologie ook te analyseren in hoeverre studenten slachtoffer zijn van criminaliteit.

Intraval noemt de cijfers schokkend. Het onderzoek uit juli 2017 toonde aan dat in de voorgaande zes maanden bijna de helft van alle Groninger studenten slachtoffer is geweest van een delict. Dat varieerde van fietsendiefstal tot inbraak en geweld. ,,En er bleek dus ook sprake te zijn van seksueel geweld’’, zegt Bert Bieleman van Breuer&Intraval.

Zorgelijk

Verder onderzoek in juni van dit jaar schetste een volgens de onderzoekers nog zorgelijker beeld. Temeer omdat diverse studenten daarin aangaven dat ze zaken als billenknijpen of spontaan zoenen iets vinden dat erbij hoort. ,,Bij doorvragen merk je dat studenten overschrijdend gedrag niet meer als zodanig herkennen.”

Volgens Bieleman is Groningen niet het Sodom van studentenland. ,,Deze onderzoeken zijn gedaan in Groningen. Onderzoek je studenten in Leiden of Amsterdam, dan zullen de cijfers niet heel anders zijn.”

Breuer&Intraval, RBO en Partoer. Drie bedrijven die allemaal al tientallen jaren op eigen wijze in de markt staan. Elk in een deel van de markt waar ze het verschil maken met hun kennis en expertise. Maar toch besloten we een paar jaar geleden onder een vlag verder te gaan. ‘Impact door samenspel’ werd geboren, en daar plukken onze klanten de vruchten van.