Ga naar de inhoud

B&I in het nieuws: Lachgas is overal in het Groninger uitgaansleven

Gepubliceerd: 19-10-2019 in Dagblad van het Noorden

Foto: Archief Duncan Wijting

Door: Richold Brandsma

Een ballonnetje lachgas is voor jongeren in het Groninger uitgaansleven net zo normaal als een glas bier. Van de 44 horecagetinte zaken in het uitgaansgebied rond de Poelestraat verkoopt 39 procent lachgas aan de bar of in de winkel.

Dat stelt het Groninger onderzoeks- en adviesbureau Breuer&Intraval na onderzoek in de nachtelijke uren. ,,Ondernemers raken klandizie kwijt als ze geen lachgas verkopen’’, zegt onderzoekster Irene Schoonbeek van Breuer&Intraval.

Schoonbeek bezocht op twee uitgaansavonden het uitgaansgebied Poelestraat, Peperstraat en zuidwand Grote Markt. ,,We keken waar lachgas wordt verkocht, hoe daar reclame voor wordt gemaakt en welke kortingacties er zijn.’’

Avondwinkels scoren 100 procent

In 17 van de 44 bezochte zaken is lachgas verkrijgbaar. De drie avondwinkels in het gebied scoren daarbij 100 procent. Schoonbeek: ,,Het lijkt erop dat lachgas voor deze ondernemers hun corebusiness is. Van de tien klanten gingen negen de deur uit met lachgas.’’

Dat lachgas onderdeel is geworden van het uitgaan merkte een horecaondernemer die zijn zaak kon verhuren voor een feest. Toen de feestvierders hoorden dat in de zaak geen lachgas werd verkocht, verplaatsten ze het feest naar een locatie waar lachgas wel verkrijgbaar is.

Koeriers bezorgen lachgas aan huis

Schoonbeek: ,,Dat heeft tot gevolg dat ondernemers die eigenlijk geen lachgas willen verkopen het toch gaan doen.’’ In Groningen zijn ook koeriers actief die net als bierkoeriers lachgas aan huis bezorgen.

Sinds de zomer van 2016 valt lachgas onder de Warenwet. Dat houdt in dat het vrij verkocht en gekocht mag worden.

Verkoop in openbare ruimte aan banden

Begin deze maand besloot de gemeente Groningen de verkoop van lachgas in de openbare ruimte aan banden te leggen. Vooral bij grote festivals op Koninginnedag en Bevrijdingsdag is eerder dit jaar een enorme hoeveelheid lachgas verkocht.

Omdat lachgas makkelijk te verkrijgen is, zien veel mensen het niet als drug. Volgens Schoonbeek is er nog veel onduidelijk over het gebruik van lachgas. Desondanks beveelt ze gemeenten aan de verkoop en het gebruik in kaart te brengen. ,,Want uiteindelijk moet je er wel wat mee.’’

Infographic Quickscan verkoop lachgas: uitgaansgebied Groningen

Infographic Verkoop lachgas in Nederland

Breuer&Intraval, RBO en Partoer. Drie bedrijven die allemaal al tientallen jaren op eigen wijze in de markt staan. Elk in een deel van de markt waar ze het verschil maken met hun kennis en expertise. Maar toch besloten we een paar jaar geleden onder een vlag verder te gaan. ‘Impact door samenspel’ werd geboren, en daar plukken onze klanten de vruchten van.