Ga naar de inhoud

B&I in het nieuws: Overweeghuis heeft bestaansrecht in Groningen. ‘Veilige plek voor sekswerkers die op adem moeten komen’

Gepubliceerd: 22-06-2022 op www.dvhn.nl

Door: Arnoud Bodde

Het Overweeghuis in Groningen, voor mensen die overwegen om uit het sekswerk te stappen, heeft bestaansrecht. Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) gaat op zoek naar financiële ruimte om de stichting structureel steviger te ondersteunen.

Die structurele (verhoogde) subsidie is een voorwaarde voor het voortbestaan van het Overweeghuis. De stichting voerde de afgelopen drie jaar een experiment uit in Groningen. Uit een evaluatierapport van bureau Breuer & Intraval blijkt dat onder vrouwen in de prostitutie ‘onverminderd behoefte’ is aan een dergelijke veilige plek. Wethouder Jongman: ,,Ons nieuwe coalitieakkoord heet: het begint in Groningen, voor wat echt van waarde is. Nou, het Overweeghuis is echt iets van waarde. Het voegt echt iets toe.’’

Structurele financiële steun van gemeente nodig

Het Overweeghuis heeft nog tot het einde van dit kalenderjaar voldoende financiën, veertig procent subsidie van de gemeente en voor de rest fondsen en giften. Vorig jaar werkte het overweeghuis met een begroting van 180.000 euro. ,,Eigenlijk moeten we toe naar een situatie waarin de gemeente 75 procent van de kosten voor haar rekening neemt’’, zegt Ab Meijerman, bestuurslid van het Overweeghuis, oud-burgemeester van Veendam. ,,De rol van de gemeente en de rol van al onze vrijwilligers is heel belangrijk geweest de afgelopen jaren.’’ Zo ergens in september hoopt Meijerman duidelijkheid te krijgen van de gemeente. Ook zijn er ideeën om ook elders in het land Overweeghuizen te starten. In de afgelopen jaren is aan vijftig vrouwen hulp verleend.

‘Behandeld als andere mensen’

Het Overweeghuis was jaren geleden een initiatief van Jeanet Grimmius, Riekje Kok en Evert Sulman, inwoners van Groningen. Zij wilden een laagdrempelige plek hebben voor vrouwen (en transvrouwen en mannen), vaak met een complexe levensgeschiedenis en verslaving, die overwegen met sekswerk te stoppen. Een plek waar ze zich kunnen voorbereiden op eventueel een ander bestaan.

,,Het Overweeghuis is een voorziening die er echt nog niet was’’, zegt Grimmius. ,,We zien dat het goed is voor deze – met name – vrouwen, met heel diverse problemen, dat ze net zo worden behandeld als andere mensen. En de samenwerking met de gemeente heeft heel erg geholpen. Ambtenaren hebben eigenlijk altijd alleen maar medewerking verleend en meegedacht hoe we dingen konden oplossen.’’

Plek om tot rust te komen

De vrouwen worden niet gedwongen om uit het sekswerk te stappen. Maar: ,,We hebben gezien dat het een veilige plek voor ze is om even te zijn, om even op adem en tot rust te komen’’, zegt wethouder Jongman. Ze kan nog geen extra financiën toezeggen, maar wil daar spoedig met het nieuwe (nog niet formeel geïnstalleerde) college over in gesprek.

Samenwerkingsverband

Breuer&Intraval, RBO en Partoer. Drie bedrijven die allemaal al tientallen jaren op eigen wijze in de markt staan. Elk in een deel van de markt waar ze het verschil maken met hun kennis en expertise. Maar toch besloten we een paar jaar geleden onder een vlag verder te gaan. ‘Impact door samenspel’ werd geboren, en daar plukken onze klanten de vruchten van.