Nieuws
Datum
Gamen in tijden van Corona
Geplaatst: 17-04-2020
Door: Annelies Kruize, Irene Schoonbeek en Maurits Sijtstra
Foto: Kelly Sikkema
Sinds de uitbraak van Covid-19 – en het advies zoveel mogelijk thuis te blijven – is het internet- en mobielnetwerkgebruik in Nederland sterk toegenomen. We werken meer thuis, maar ook privé kijken we bijvoorbeeld meer naar videostreaming-diensten als Netflix. De internationale gamingindustrie neemt een sterke stijging in het aantal spelers waar. Zo waren bij Steam – een groot online gameplatform – op 15 maart voor het eerst meer dan 20 miljoen gebruikers gelijktijdig ingelogd en waren tijdens deze piek bijna 6,4 miljoen gebruikers actief een game aan het spelen. De manager van een ander groot gameplatform – Xbox van Microsoft – tweette op dezelfde dag dat zijn bedrijf een toename zag bij vrijwel alle spellen die ze op hun gameplatform aanbieden.
Effecten van gamen
Gamen kent zowel positieve als negatieve effecten. Positief is dat gamen als leuk wordt ervaren, zorgt voor (ont)spanning, (digitale) gezelligheid en afleiding in tijden van Covid-19, en spelers ontwikkelen vaardigheden als het met anderen samenwerken en taal. Negatief is dat gamen – bij een groep die daar kwetsbaar voor is – kan leiden tot problematisch gedrag of verslaving.
Covid-19 en verslavingszorg
De recente sterke toename van gamen baart verslavingsinstellingen zorgen. De verslavingszorg speelt in op een mogelijke toename in gameverslaving door extra mensen in te zetten. Overigens zien verslavingsklinieken voor de uitbraak van Covid-19 al een toename van het aantal mensen dat verslaafd is aan gamen. Volgens de grote verslavingsinstelling Novadic-Kentron gaat het vrijwel altijd om jongens (94,5%), met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar, maar komen bij de instelling ook steeds meer jongere gameverslaafden (vanaf 12 jaar) voor hulp. In de NRC waarschuwt een ex-gameverslaafde voor een gameverslavingspiek als gevolg van het advies zoveel mogelijk thuis te blijven. Deze maatregelen creëren volgens hem een omstandigheid – een stimulans-arme omgeving in combinatie met prikkelrijke games – waarin gamegedrag problematisch kan worden.
Gamen en Gokken
Soms bevatten games elementen van kansspelen, denk bijvoorbeeld aan loot boxes (een soort schatkistjes in een spel, met een inhoud waarop een speler geen invloed kan op uitoefenen). Er vindt volgens Joop Pot, bestuurslid van de Kansspelautoriteit, een toename plaats in vermenging tussen ‘gaming’ en ‘gambling’. In 2018 voerden we onderzoek uit voor de Kansspelautoriteit naar de wisselwerking tussen social games en kansspelen om meer inzicht te krijgen in deze wisselwerking en de daarbij behorende risico’s. Voor het onderzoek hebben we gamende jongeren geïnterviewd. Vrijwel alle jongeren zijn van mening dat gamen risico’s met zich meebrengt. Het grootste risico is volgens hen de verslavende werking van de games. Ongeveer de helft van de jongeren geeft hierbij aan niet of nauwelijks informatie te ontvangen over de risico’s van het spelen van social games. Voor de jongeren die hierover wel informatie krijgen zijn de ouders de belangrijkste informatiebron.
Breuer&Intraval
We volgen de ontwikkelingen op het gebied van gameverslaving en andere vormen van verslaving met grote aandacht en betrokkenheid. We dragen via ons onderzoek en advies bij aan meer duidelijkheid over de aard en omvang van gameverslaving, om zo te zorgen voor een goede omgang hiermee, en, als het nodig blijkt, mee te helpen aan goede en werkzame vormen van preventie en interventie. Neem contact met ons op voor meer informatie: Annelies (06-41427945), Irene (06-33088617), Maurits (06-19019809)
Zelf zorgen over gameverslaving?
Kijk op: www.gameninfo.nl.
Breuer&Intraval publicaties op het gebied van verslaving
Wisselwerking social games en kansspelen
Geraadpleegde bronnen
Stil, H., 16 maart 2020. Internet kan coronadrukte nog goed verwerken. Het Parool. www.parool.nl.
Van Miltenburg, O., 16 maart 2020. Steam doorbreekt grens van 20 miljoen gelijktijdige gebruikers. www.tweakers.net.
Phil Spencer, Twitter, @XboxP3 – 15 maart 2020.
O.a. Penris, I., 30 maart 2020. Corona-crisis duwt (ex-)verslaafden makkelijker over het randje, zegt Tactus. www.destentor.nl.
Sporrel, L., 31 maart 2020. Verslavingszorg zet extra mensen in vanwege corona: nu ook overdag een luisterend oor. Dagblad van het Noorden, www.dvhn.nl.
Van den Braak, S., Muntz, T. & Woutersen, E., 10 oktober 2019. Niet douchen, niet eten. Spelen!; Onderzoek Gameverslaving. De Groene Amsterdammer (pagina 22).
www.novadic-kentron.nl/ben-ik-verslaafd/gameverslaving/
Corona: een ideale voedingsbodem voor gameverslaving. 30 maart 2020, NRC (pagina 18).
Kruize, A., Schoonbeek, I., & Van der Molen, J. (2018). Wisselwerking social games en kansspelen.
Bronnen zijn geraadpleegd op 10 april 2020